سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اوضاع اقتصادی

 

1.کشاورزی

 

1-1.زراعت و باغداری

 

وجود خاکهای حاصلخیز با بافت ماسه  سیلتی و وجود منابع آب(قنات وچاههای عمیق ونیمه عمیق)این روستا را ازنظرزراعت و باغداری درجایگاه قهازی قرار داده است . بررسی های آماری نشان می دهد که مساحت اراضی کشاورزی روستا در سال 1372 معادل 230 هکتار زراعت آبی و 59 هکتار اراضی باغی برآورد شده است . (جهاد سازندگی خراسان 1372) .

افزایش اراضی زیر کشت از طریق استفاده از وسایل مکانیزه از قبیل تراکتور و کمباین و بالا بردن ساعات کارکرد چاه ها از طرفی و رواج کشت زعفران که نیاز آبی کمتری دارد از طرف دیگر موجب افزایش درآمد مردم روستا گردید،به طوریکه در سال 1375 سطح زیر کشت این روستا به 400 هکتار افزایش یافت کشت محصولات زراعی در روستا در دومرحله انجام می گیرد کشت پاییزه یا سفید برگ مانند جو ، گندم، و... وکشت بهاره یا سبز برگ مانند محصولات جالیزی (طالبی،خیار،گوجه فرنگی و...) پنبه و... از فرآورده های محصولات زراعی و باغی این روستا که جنبه صادراتی به خارج از استان وکشور را دارند می توان به کشمش ،انگور،زیره،پنبه،طالبی و... اشاره کرد .

 

2-1 . دامداری :

 

عده ای از مردم روستا را دامداران تشکیل می دهند که به صورت نیمه کوچ رو و رمه گردان زندگی می کنند . رمه گردانان معمولا در ساختمان هایی در روستا زندگی می کنند و دامپروران نیمه کوچ رو تابستان را در ییلاقات کوه سرخ که به آن محلّه گفته می شوند رفته و در فصل قشلاق(زمستان) در خانه های معمولی در روستا زندگی می کنند. ضمن اینکه اکثر کشاورزان جهت خودکفایی از محصولات دامی چند رأس بز و گوسفند را در منازل خود پرورش می دهند.

 

2- صنایع:

 

دکتر جواد صفی نژاد در اثر ارزشمند خود با عنوان مبانی جغرافیای انسانی می نویسد "........به این نتیجه رسیدیم که ساکنین مناطق شرقی کشور کمبود درآمد سالانه خود را از صنایع دستی جبران می کنند و سوابق کهن صنایع مذکور در کم و کیف قالی و قالیچه متبلور است و شهرت جهانی یافته اند و ...."

پر واضح است که هر جا آب و خاک کفاف زندگی را ندهد به ناچار افراد به سایر منابع درآمد روی می آورند که در روستای مورد مطالعه (رزق آباد) علی رغم آب فراوان و خاک حاصل خیز ، به دلیل تراکم نسبتاًبالای جمعیّتی و نیروی کار فراوان ، صنایع دستی به ویژه قالی بافی نقش مهمی در اقتصاد روستا داشته است .

بررسی ها نشان می دهد که حدود 57 درصد اشتغال را صنعت قالی بافی به خود اختصاص داده که در این میان سهم زنان و دختران به 75 درصد می رسد.

در صورتی که بخش کشاورزی حدود 38درصد و بخش خدمات تنها 5درصد از سهم اشتغال را در بر گرفته است .

بدین ترتیب ملاحظه می گردد که بیش ترین نقش را از لحاظ اشتغال زایی بخش صنعت فرش بر عهده دارد . و صنعت فرش از طریق ایجاد اشتغال و درآمد قادر خواهد بود جریان پیوسته مهاجرت از روستا به شهر را مهار یا لااقل کُند کند . به علاوه فرش می تواند از سرازیر شدن پسندازهای ملی به سوی کالاهای ساخت بیگانه و غیر ضروری جلوگیری کند واز طرفی بر حجم و ارزش صادرات غیر نفتی افزوده و قدرت خرید قالی باف را سریعاً بالا برده و به توسعه و عمران و آبادی روستا و انسجام خانواده ها کمک موثری بنماید. با وجودی که قالی بافی ساده ترین راه اشتغال و افزایش درآمد روستاییان است و می تواند علاوه بر جلوگیری از مهاجرت و بیکاری پیدا و پنهان به اقتصاد ملی نیز کمک کند امّا بنا به دلایلی که از حوصله بحث ما خارج است در سالیان اخیر کاهش چشم گیری داشته است مهم ترین طرح های رایج در فرش های بافته شده در روستا عبارتند از :افشان ترنج،لچک ترنج،زیرخاکی،گل فرنگ، منظره و...

 

3-خدمات:

 

بخش خدمات تنها 5 درصد از سهم اشتغال را در روستا به خود اختصاص داده است که بیشتر مشتمل بر تعدادی مغازه خرده فروشی است که مایحتاج مردم روستا را تامین می کند . البتّه اکثر ساکنین روستاهای بالاولایت و از جمله رزق آباد به دلیل نزدیکی به شهر کاشمر و داشتن وسایل ارتباطی مناسب ، برای خرید نیازمندیهای خود اعم از خوراکی و غیر خوراکی به شهر مراجعه می کنند .بدیهی است مراکز خرید روستاییان از شهر در ارتباط کامل با محل ورود آنها به شهر است ، به طوریکه روستاییان دهستان بالاولایت بیشتر خرید خود را از بازار خیابان قائم (مسیر ورودی آن ها به شهر)انجام می دهند.

امکانات تسهیلات موجود در روستاها به طور کلی تفاوت های چشم گیری از نظر کمّی و کیفی در مقایسه با امکانات و خدمات مراکز شهری دارد .

در روستای مورد مطالعه وجود قنات پرآب تاثیر مثبتی که در رونق وآبادانی روستا داشته سبب شده تا در سال 1327 این روستا صاحب یک باب دبستان شده و درسال 1335 نیز اولین حمام دوش دار در این روستا ساخته شود.جمعیت روستا دراین سال 1144 نفر بوده است (مرکز آمار ایران 1335)

در سال 1345 نیز روستای رزق آباد دارای امکاناتی از قبیل: مسجد ، مکتب خانه، دبستان ، شرکت تعاونی ، صندوق پستی ، سپاه بهداشت ، چهار خیّاطی و دو نجاری و62دارقالی و 6خرده فروشی بوده است(مرکز آمار ایران 1345)

در سالهای اخیر و به ویژه پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و در راستای سیاست محرممیت زدایی خوشبختانه این روستا از امکانات و خدمات رفاهی ، آموزشی بیشتری برخوردار گردید که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

آب لوله کشی،برق،شرکت تعاونی،خانه بهداشت،شورای اسلامی ، پایگاه بسیج، مدرسه راهنمایی پسرانه ودخترانه،دفتر مخابراتی ، تلفن، گاز، راه آسفالته و...

با این وجود امیدواریم در آینده باهمت و تلاش مردم و کمک و رسیدگی مسئولین محترم شاهد پیشرفت های بیشتری در این زمینه باشیم إنشاء ا...


   مدیر وبلاگ
خبر مایه
آمار وبلاگ

بازدید امروز :4
بازدید دیروز :4
کل بازدید : 78360
کل یاداشته ها : 56


طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ